It has been a while since ‘Kun jij dit?’ was published, but here are two recent reviews. I hope you understand I will not transalte them into english…

Het is alweer een tijdje geleden dat ‘Kun jij dit?’ verscheen, maar hier zijn twee recente recensies.

De eerste komt van het blog van Juf Linda (klik hier):

Boekentip: Kun jij dit?

Een boek dat gaat over dieren, vriendschap, vertrouwen, doorzettingsvermogen en het ontdekken van je talenten. In het boek ‘Kun jij dit?‘ komt dit allemaal voorbij. In deze blog vertel ik je meer over dit geweldige prentenboek.

De inhoud
Het boek gaat over Siem de schildpad. Siem wil graag met de andere dieren spelen. Wanneer hij bij de andere dieren komt, lachen ze hem uit omdat hij bepaalde dingen niet kan die de andere dieren wel kunnen.

Siem wordt daar erg verdrietig van. Wanneer hij verdrietig weggaat, komt hij zijn vriend Kasper de muis tegen. Kasper doet er alles aan om Siem weer op te vrolijken en met hem te kijken naar de dingen die hij wel kan. Uiteindelijk blijkt dat Siem iets heel bijzonders kan, dat de andere dieren niet kunnen.

De illustraties
Dit prentenboek bestaat uit mooie, duidelijke illustraties. Ze zijn erg kleurrijk en mooi vormgegeven. Bewegingen en uitspraken worden goed verbeeld en ook de emoties van de dieren zijn herkenbaar. De achtergronden zijn erg rustig. Deze zijn wit of een rustig landschap.

In de praktijk en mijn mening
Dit prentenboek is een boek waarin veel thema’s worden besproken. Zoals ik hierboven al beschreef gaat het boek over dieren, vriendschap, vertrouwen, doorzettingsvermogen en het ontdekken van je talenten. Dit maakt dat het boek erg geschikt is voor kinderen op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Wij werken op school met de Kanjertraining en ik kon dit boek daar heel goed bij inzetten. De kinderen konden zo goed verwoorden welke kleur petten de dieren op hadden gezet. In de praktijk is het mooi om een gesprek met de kinderen te voeren over talenten. Waar ben je goed in? Wat vind je moeilijk? En is het erg als je iets niet kan?

Wat erg leuk is voor jonge kinderen is dat Kasper vraagt welke dingen Siem kan. Zo vraagt hij: ‘Kun jij omrollen als een krokodil?’ of ‘Kun jij je uitschudden als een natte hond?’. Deze vragen nodigden de kinderen uit om ook eens te proberen of ze dat konden. Hierdoor werd er ook een bewegingsactiviteit aan het boek gekoppeld.

De kinderen waren dus niet alleen aan het luisteren naar het verhaal, maar kwamen ook in beweging. Dit is een boek dat in het onderwijs erg goed gebruikt kan worden tot ongeveer groep 4 of 5.

De tweede recensie komt van ‘In de boekenkast’ (klik hier):

Recensie Kun jij dit?

door Sandra Hutchison

Siem heeft zin om te spelen en gaat buiten op zoek naar de andere dieren. Als eerste loopt hij aap, leeuw en slang tegen het lijf. Hij vraagt ze wat ze aan het doen zijn. Leeuw geeft aan dat ze het spel: Kun jij dit? Spelen. Aap laat direct heel stoer zien wat hij kan, slang volgt zijn voorbeeld. De dieren weten dondersgoed dat schildpad dat allemaal niet kan. Sterker nog ze denken dat schildpad helemaal niets kan. Verdrietig gaat schildpad weg, maar gelukkig komt hij al snel zijn vriend muis tegen die hem op weet te vrolijken.

Kun jij dit? Is een mooi geïllustreerd prentenboek met een nog mooiere boodschap. Het verhaal over vriendschap, er bij willen horen en doorzettingsvermogen laat zien dat iedereen wel ergens goed in is. Maar je soms iemand anders nodig hebt om jouw talenten te ontdekken en je zelfvertrouwen te herstellen. Of om te beseffen dat je gewoon nog even flink moet oefenen. Een fantastisch vrolijk boek dat kan helpen om kinderen te leren dat ook zij net zo goed zijn genoeg als een ander en dat dit ook telt voor de andere kinderen in hun omgeving.

Kun jij dit? is een leuk boek om uit voor te lezen (thuis, maar zeker ook klassikaal) en je kind te stimuleren om te laten zien waar hij of zij allemaal goed in is.’ Kun jij net als Siem op één been staan of omrollen of kun jij het nog veel beter?’ Aanrader voor iedere peuter of kleuter bij wie het zelfvertrouwen wel een oppepper kan gebruiken.