Voor het personeelsblad van de IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) maak ik iedere maand een strip; de afgelopen keer een strip over de automatisering van de postkamer. Tijd voor een kijkje in de keuken.
2009_06_04_a
De eerste stap is het bedenken van het ‘verhaal’. In dit geval kreeg ik een tekst over het automatiseren van de postkamer. Op basis van het bedachte verhaaltje maak ik eerste deze ruwe schetsen.
2009_06_04_b

Als ik de ruwe schets goed vind, draai ik het papier om. Ik werk op een lichttafel, dus ik kan de ruwe schets op hetzelfde papier gebruiken. De tekening is nu in spiegelbeeld; hierdoor kijk ik weer fris tegen de tekening aan en vallen onhandigheden of fouten eerder op. Ik maak wat correcties en maak de schets preciezer.

2009_06_04c

Ik scan de schetsen, plaats de tekeningen in de kaders en zet de teksten (ik heb mijn eigen lettertype). Om alles mooi passend te krijgen moeten sommige van de plaatjes vergroot of verkleind worden (of soms ook gespiegeld). Deze ‘schets’ gaat naar de klant.

2009_06_04d

Als mijn voorstel is goedgekeurd, trek ik de schets over met inkt (denk aan de traditionele inktpen) op een schoon vel papier – ook weer op de lichttafel.

Deze inkttekening wordt weer gescand en op de computer voorzien van kaders, teksten en kleur. En dan is dit de uiteindelijke strip:

2009_06_04