Cartoons for ‘Het Kosmisch Rariteitenkabinet’ (‘The Comic Curiosity Cabinet’), written by George van Hal and Ans Hekkenberg. It may be hard to understand the cartoons without its context, but here are some with a short explanation – in Dutch only.
Cartoons voor ‘Het Kosmisch Rariteitenkabinet’, geschreven door George van Hal en Ans Hekkenberg. Het is misschien lastig om de cartoons te begrijpen zonder context, maar hier zijn er een paar met een korte toelichting.
De Grote Muur: op zoek naar verschijnselen in het heelal, ontdekten astronomen dat het aantal ‘gammaflitsen’ in een bepaald deel van de hemel meer voorkomt dan op andere plaatsen. Een tiener uit de Filipijnen bedacht hiervoor de naam Grote Muur. Maar het is de vraag of de Grote Muur wel bestaat. Het zou namelijk ook kunnen dat men in een bepaald gebied meer ‘gammaflitsen’ vindt, simpelweg omdat men er meer waarnemingen uitvoert.
Kosmische draaimolen: de neutronenster PSR J1748-2446ad draait vreselijk snel rond. En dat niet alleen, de ster is opgebouwd uit verschillende lagen die door astronomen ‘nucleaire pasta’ wordt genoemd. Van buiten naar binnen hebben astronomen lagen gevonden die lijken op gnocchi, spaghetti (slierten van neutronen), lasagne (neutronen in lagen) en neutronenpenne (tubevormige massa met gaten). Helemaal in het midden vind je slechts een massa met ronde gaten – die wordt de ‘Zwitserse kaas-fase’ genoemd.
The Great Attractor: er is een plek in het heelal waar honderduizenden sterrenstelsel op af vliegen, en die plek heet Laniakea. Het is een plek die probeert het hele heelal naar zich toe te trekken. Gelukkig is er ook een tegenkracht: de uitdijing van het heelal. Dus ondanks dat we allemaal op weg zijn naar Laniakea, komen we er nooit aan. Heel zen eigenlijk.
Kronos: in ons eigen zonnestelsel vliegen de planeten vreedzaam hun rondjes rond de zon. Maar HD 240430, ofwel Kronos, slokt langzaamaan zijn (of haar) planeten op. Gezellig.
Oumuamua: op 19 oktober 2017 zagen astronomen op Hawaii een ruimterots passeren in hun telescoop. Het was een raar ding dat eruit zag als een komkommer, en onderzoek liet zien dat het ding niet uit ons eigen zonnestelsel afkomstig was. Kortom: alle ruimte voor spannende verhalen en speculaties.
Sagittarius B2: dit is heel eenvoudig – Sagittarius B2 is een enorme wolk van alcohol. Altijd happy hour, maar je moet er wel 25.000 lichtjaar voor rijden. En dan weer als BOB terug – lastig dus.
Tabby: astronomen zijn op zoek naar planeten in verre sterrenstelsels. Ze vinden die door hele kleine verschillen in helderheden van sterren: als een ster even wat minder fel is, betekent het dat er een planeet voorlangs ging. In 2009 vond men een ster met een onregelmatig patroon van felheid. Tijdens de diepste dip verdween maar liefst 22% van het licht. Astronomen konden dit knippergedrag niet verklaren, hetgeen tot veel speculaties leidde – waaronder het bestaan van aliens. Inmiddels was de ster Tabby genoemd.
DGSAT I is een heel donkere plek in het heelal. De theorie is dat het een heel oud overblijfsel is van het allereerste begin van het heelal. Uit onderzoek bleek echter dat er vrij moderne elementen in DGSAT I rondzwerven, en dat zou dan weer niet kunnen. Met andere woorden: een donker mysterie in het heelal.