
Een andere schets van Jan Weissenbruch (1822-1880), gemaakt in 1848, op basis waarvan hij schilderij hieronder maakte van de Everwijnstraat. De Binnenpoort en het gebouw rechts (op mijn schets het tweede van rechts, met het rode dak) staan er nog, de rest is inmiddels verbouwd of gebouwd na Weissenbruchs tekening.

Op zijn schilderij, ongeveer tien jaar na zijn schets gemaakt, zie je dat Weissenbruch het smalle straatje een heel aanzienlijke en statige aanblik heeft gegeven. De torenspits van de Binnenpoort is een heel stuk platter en minder sierlijk geworden. In de muur rechts schildert hij een poort, die in werkelijkheid een stuk verder naar rechts heeft gezeten. De schets geeft een beter beeld van de werkelijke situatie, maar Weissenbruch streefde geen ’topografische juistheid’ na: hij wilde een aantrekkelijk schilderij maken voor de verkoop.
De Everwijnstraat was kennelijk een aantrekkelijke plek om te tekenen. Hieronder nog een paar schetsen – werk aan de winkel voor mij om ook op deze plekken te tekenen.

Deze schets is ook van Jan Weissenbruch, ook uit 1848. Hij maakte hem een paar stappen verderop, de Herenstraat in, dan de schets hierboven.

Cornelis Springer maakte een ruwe schets van de Everwijnstraat tijdens zijn verblijf op 30 en 31 augustus 1859.

Willem Koekkoek tekende zijn schets een stukje verder richting de Markt, vermoedelijk in de jaren 1870. Rechts herkennen we nog het huidige café De Poortwachter. Waar de boom in het midden staat, zouden we nu waarschijnlijk een deel van de katholieke Barbarakerk zien, die er in Koekkoeks tijd nog niet stond.