
Jan Weissenbruch (1822-1880) maakte een schets (en later een schilderij) van de zijkant van het oude Stadhuis. Schets en schilderij maken duidelijk dat er behoorlijk wat is verbouwd sinds Weissenbruch ze maakte: de kenmerkende strepen van het stadhuis zijn pas later aan de zijkant aangebracht, net als wat raampjes en luiken. Het torentje is begin twintigste eeuw vervangen door een groter exemplaar (hetgeen leidde tot verhitte ingezonden brieven in de voorloper van de Culemborgsche Courant). Verder het is plaatsje nu een heel smal steegje: links en rechts is er flink gebouwd.
Als tussenstap tussen de potloodschets en het schilderij maakte Weissenbruch een aquarel. Net als het schilderij bevindt deze zich in het Dordrechts Museum. Ik heb een heel slechte afbeelding van die aquarel gevonden. Ik vermoed dat deze, gezien de vlotte toets die we ook herkennen in de schets, ook hier ter plekke is gemaakt.

Jan Weissenbruch maakte ook deze aquarel van de andere zijkant van het stadhuis. Helaas heb ik alleen een zwartwit afbeelding ervan.

Cornelis Springer (1817-1891) is een van de weinige schilders die zich aan de voorgevel van het stadhuis waagde. Dit is een kopie van een zekere Gerstenhauer van dat schilderij – helaas is onbekend waar het origineel zich nu bevindt. Let op de standbeelden tussen de ramen op de vierde verdieping: die zijn een verzinsel van Springer.