Culemborg vroeger en nu
In mijn project ‘Voetsporen’ speur ik naar tekeningen die in het verleden in Culemborg zijn gemaakt door tekenaars en schilders. Ik zoek de plek waar zij hebben getekend en maak dan een tekening van hetzelfde uitzicht zoals dat er nu uit ziet.
Dit project heeft drie kanten:
- de ‘historische sensatie’: ik doe wat tekenaars lang geleden ook deden op dezelfde plek. Een persoonlijk plezier.
- de geschiedenis van Culemborg: wat is er veranderd, wat is er gelijk gebleven?
- de tekenaars zelf: wat kwamen ze doen, waarom kwamen ze in Culemborg, hoe werkten ze
Hieronder kunt u de resultaten tot nu toe zien. Ik heb ze gerangschikt naar de plek in Culemborg: klik op de plaatjes. Van sommige plekken bestaan meerdere tekeningen, van andere slechts één. Ik laat oude tekeningen zien (en mijn nieuwe) en ik geef wat achtergrondinformatie. Nog wat verder naar beneden kunt u doorklikken naar wat informatie over de ‘oude’ kunstenaars die Culemborg bezochten.
Kooptip: Voetsporen – het boek(je)
Ik maakte een boekje over dit project Voetsporen, met tekeningen van toen en nu en met achtergrondinformatie. het is te koop in mijn webshop.
De plekken
De tekenaars
Klik hier of op de afbeelding hieronder om wat biografische informatie en achtergronden te lezen over de tekenaars die ik in mijn project heb nagevolgd.
Bronnen
Voor het project ‘Voetsporen’ heb ik veel verschillende bronnen gebruikt. Helaas is niet voor elke afbeelding de juiste bron aan te geven: een aantal afbeeldingen komen van privé websites die geen bronvermelding plaatsen. Hieronder volgen de meest gebruikte bronnen:
Rijksmuseum in Amsterdam
Op de website van het Rijksmuseum kun je heel veel objecten uit hun collectie bekijken. Gebruik de zoekfunctie.
- Willem Koekkoek: zie zijn ‘Schetsboek met 42 bladen’ voor de Culemborgse schetsen.
- Jan de Beijer: zijn tekeningen zijn vaak nagemaakt en gereproduceerd, maar de originelen zijn hier te vinden. Met name zijn gezicht vanaf de Oostersingel
Teylers Museum in Haarlem
In het Teylers Museum bevinden zich een aantal schetsboeken van Cornelis Springer. Daaronder het ‘Schetsboek XII’ met zijn Culemborgse schetsen van 30 en 31 augustus 1859. Je kunt het online doorbladeren.
Kunstmuseum in Den Haag
In dit museum bevinden zich de schetsboeken van Jan Weissenbruch. Helaas zijn ze niet online beschikbaar.
Voor de schetsen van Jan Weissenbruch maakte ik gebruik van het boekje ‘Een penseel vol waarheid’ van Peter Schipper (over Jan Weissenbruch en Cornelis Springer in Culemborg). De afbeeldingen van Weissenbruchs schetsen daarin komen weer van oude zwartwit foto’s (vermoedelijk uit de jaren 1930) in de collectie van het Museum Elisabeth Weeshuis.
Museum Elisabeth Weeshuis
In de collectie van het Museum Elisabeth Weeshuis bekeek ik:
- de tekeningen van Lambertus Johannes Hansen. Afbeeldingen van deze tekeningen zijn gebruikt in ‘Voetnoot 42 – Lambertus Johannes Hansen: Op zoek naar het verborgen Culemborg’ geschrven door Peter Schipper en in 2010 uitgegeven door het Genootschap Voet van Oudheusden.
- het olieverfschilderij van Lambertus Johannes Hansen van zijn zicht op Culemborg
- tekeningen van Cornelis Springer: zijn tekening van de Binnenpoort en de aqaurel van de smidse in de Zandstraat
RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
Op de website van het RKD zijn heel veel afbeeldingen te vinden, ook van werken uit bovengenoemde musea. Ik vond er de tekening van de Veerweg door Jan de Beijer.
Beeld van een Stad
Een vruchtbare bron voor iedereen die geïnteresseerd is in Culemborg is het boek ‘Beeld van een stad’, geschreven door Peter Schipper en P.W. Beltjes. (1998, Uitgeverij Koolhof te Culemborg).
Het zette mij op het spoor van verschillende tekenaars die actief waren in Culemborg.